Завершився другий етап пілотного проекту «Німецько-українські енергоефективні будинки»: два львівських ОСББ взяли участь та отримали рекомендації експертів

  • 03.11.2017, 15:50
  • Романа Куць
З 2016 року розпочався новий Модельний проект «Німецько-українські енергоефективні будинки», що реалізовується за підтримки Федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини. У цьому проекті взяло участь два львівських будинки ОСББ: «Надія-НЛ» (вул. Нечуя Левицького, 19) та «Вишня» (вул. Скрипника, 7).

фото: Олександр Мазуренко

«У результаті партнерства, яке розпочалось фактично ще у 2015 році з енергетичною німецькою агенцією, був реалізований проект «Німецько-українські енергоефективні будинки». Він полягає в тому, що залучаються експерти, які вже понад 30 років проводять санацію будинків у Німеччині, і вони свій досвід передають нам. Експерти опрацьовують технічні рішення, яким чином можна зменшити енергоспоживання у будинках. Так як більше 80% будинків потребують проведення різних ремонтних робіт та санації, то це дуже добре переймати такий досвід іноземних експертів.

На Україну було вибрало 20 об’єктів, на які приїжджали спеціалісти з різних країн та проводили обстеження. Цікавим є те, що обстежувався не тільки технічний стан, а й аналізувалося те, хто проживає у будинку, скільки вони можуть споживати енергії.

Рекомендації, які були надані, отримали всі учасники цього проекту. З нашого міста пройшло два будинки: один – в історичній частині міста Львова XІХ століття, а інший – стандартна забудова 1980-х років.

Зараз завершився другий етап цього проекту і два будинки отримали рекомендації про те, які саме заходи з енергозбереження впроваджувати для максимального зменшення споживання енергоресурсів. Ці два будинки можуть скористатися підтримкою Львівської міської ради: програмою «Теплий дім», у межах якої 30% від вартості робіт міська рада компенсує», - зазначив керівник міського відділу супроводу ОСББ Сергій Солтис.

«Німецьке агентство зацікавилося нашим будинком, їх представники неодноразово були тут, обстежили підвальні приміщення, квартири мешканців тощо. Експерти оглянули повністю наш будинок, щоб зрозуміти, що можна зробити по заходах з енергозабезпечення.

На кінці жовтня ми вже отримали рекомендації по санації нашого будинку, там запропоновано декілька варіантів. При реалізації одного з варіантів нам вдасться знизити споживання кінцевої енергії всього будинку майже вдвічі.

Наш будинок – це стара частина міста, а її треба утримувати у належному стані, адже гостей приїжджає до нас багато», - зазначила голова правління ОСББ «Надія-НЛ» Надія Дзічковська.

«Це добре, що німецькі експерти так відповідально підходять до цього проекту. Вони дійсно вивчали будинок повністю з інженерами від даху до підвальних приміщень. Опісля обстеження нам надали рекомендації. Німецькі експерти звернули увагу на все, навіть на такі нюанси, на які ми не дивимося. Наприклад, ми не знали, що від через сміттєпроводи і підвальні приміщення втрачається дуже багато тепла.

Зараз ми отримали рекомендації і тепер думатимемо як ми повинні реалізувати заходи з енергозбереження. Потрібно буде проводити збори, спілкуватися з мешканцями, щоб разом дійти до якогось спільного висновку», - зазначив голова правління ОСББ «Вишня» Василь Коцюк.

У межах Проекту німецькими фахівцями розроблялися оптимізовані й ефективні рішення по комплексній термомодернізації  - не тільки в технічному, а й у фінансовому та організаційному планах. Також передбачається супровід німецькими експертами проекту від планування до завершення будівельних робіт, що дозволить гарантувати високу якість реалізації проекту. З понад тисячі об'єктів-претендентів було обрано 20 багатоквартирних житлових будинків, розташованих в різних регіонах України, серед який два будинки ОСББ зі Львова.

З метою підвищення об'єктивності оцінки енергоефективності в рамках Проекту при підборі об'єктів перевага віддавалася будинкам, які мають прилади будинкового обліку споживання тепла і наявність фактичних даних по споживанню за останніх декілька років. 

В основу алгоритму реалізації Проекту покладено успішний досвід німецьких фахівців в області енергозберігаючої модернізації будівель - Німецького Енергетичного агентства (Dena), Ініціативи «Житлове господарство у Східній Європі» (IWO) і Центру компетенції по великих житлових масивах.

Нагадаємо, станом на 1 жовтня у Львові створено 1128 ОСББ у 1180 будинках.